Γιόρτασε την ημέρα των μουσείων στο Μουσείο Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ!

Γιόρτασε την ημέρα των μουσείων στο Μουσείο Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ!

"Πρέπει σε κάθε περίπτωση να πηγαίνετε συχνά σε μουσεία" είναι η φράση που αποδίδεται στον Ολλανδό καλλιτέχνη Βίνσεντ βαν Γκογκ, που λειτουργεί ως υπενθύμιση περισσότερο από ποτέ τον μήνα Μάιο, καθώς είναι ο μήνας εκείνος που όλα τα μουσεία του κόσμου έχουν την τιμητική τους και ανοίγουν τις πόρτες τους στο κοινό για να γιορτάσουν παρέα με τους επισκέπτες. Η Διεθνής Ημέρα Μουσείου θεσπίστηκε το 1977, από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM).

 

Φέτος, ως θέμα έχει οριστεί το «Μουσεία και (δια)δίκτυα. Νέες Προσεγγίσεις, νέο Κοινό», ενώ έχει επιλεγεί ως τιμώμενο μουσείο, το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ.

 

 

thalis_milisios_3_iefimerida.jpg

 

 

Με αυτή την αφορμή, το τιμώμενο από το ICOM Μουσείο Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ είναι έτοιμο να ανοίξει τις πόρτες του για το κοινό, ώστε να μπορέσουμε όλοι να ζήσουμε την εμπειρία της επικοινωνίας, με τη δύναμη της τεχνολογίας!

 

 

Το τιμώμενο από το ICOM Μουσείο Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ μας προσκαλεί σε ένα διαφορετικό παιχνίδι στις τηλεπικοινωνίες, σε ένα παιχνίδι στην άμμο με την ιστορία της τηλεπικοινωνίας, στις πιο πρωτότυπες μουσειακές διαδρομές και σε μία απίστευτη επίσκεψη σε όλα τα μουσεία του κόσμου. Γιορτάστε κι εσείς μαζί του και ζήστε μοναδικές εμπειρίες για όλη την οικογένεια!

 

Είστε έτοιμοι να γιορτάσετε τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2018 και την Παγκόσμια Ημέρα Τηλεπικοινωνιών με πολλές εκπλήξεις τεχνολογίας;

 

Μικροί και μεγάλοι μπορούν να το ζήσουν στο Μουσείο Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ στις 17, 18, 19 και 20 Μαΐου! Η είσοδος είναι ελεύθερη και το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να διαλέξετε τη μέρα και τη δράση που προτιμάτε και να κάνετε κράτηση στο www.otegroupmuseum.gr.

 

Ξεναγήσεις, εικαστικά εργαστήρια, θέατρο και μουσειοπαιδαγωγικές δράσεις που χρησιμοποιούν τη δύναμη της τεχνολογίας απευθύνονται σε όλους: Μικρούς και μεγάλους, σχολικές ομάδες, οικογένειες, μεμονωμένους επισκέπτες και σε άτομα ηλικίας 55+.

 

Εισάγοντας νέες προηγμένες τεχνολογίες, όπως το Augmented Reality (AR) και το Virtual Reality (VR), οι ανακαινισμένοι χώροι του Μουσείου Τηλεπικοινωνιών του Μουσείου ΟΤΕ, προσφέρουν στους επισκέπτες μία νέα πολύ-αισθητηριακή εμπειρία υψηλών προδιαγραφών και ενισχύουν τη διαδραστικότητα με τα εκθέματα και τις συλλογές του μουσείου.

Μεταξύ άλλων, οι επισκέπτες του μουσείου, μπορούν να μάθουν την ιστορία της τηλεγραφίας από τον ίδιο τον Μορς μέσω της τεχνολογίας AR, ή ακόμη να πραγματοποιήσουν μέσω VR μία 360ο εικονική περιήγηση στο πλοίο «Θαλής ο Μιλήσιος», ένα από τα πρώτα πλοία που τοποθετούσαν (πόντιζαν) υποβρύχια καλώδια προκειμένου να συνδέσουν με τηλεπικοινωνιακά δίκτυα την ηπειρωτική με τη νησιωτική Ελλάδα, αλλά και την Ευρώπη με την Ασία και την Αφρική.

 

mouseio-ote-4.jpg

 

«Από τα αρχαία δίκτυα στα διαδίκτυα… και από την πυρσεία στο smartphone»

 

Θέλετε να γνωρίσετε τα πάντα για την εξέλιξη από τα αρχαία δίκτυα στα διαδίκτυα και τα sms της αρχαιότητας στα… σύγχρονα smartphones; Μπορείτε! Διότι η εφευρετικότητα του παρελθόντος συνδέεται άμεσα με την τεχνολογία του παρόντος αλλά και του μέλλοντος!

 

«Φτιάχνω ιστορίες τηλεπικοινωνιών στην άμμο» (Μουσειοπαιδαγωγική δράση για παιδιά 4-7 ετών)

Μια δράση που φέρνει τα παιδιά πιο κοντά στο μουσείο μέσω μιας διαδρομής που ξεκινάει με μια σύντομη αφήγηση των αρχαίων και σύγχρονων δικτύων των τηλεπικοινωνιών και ολοκληρώνεται με το μηχάνημα επαυξημένης πραγματικότητας, sand box, με το οποίο τα παιδιά θα φτιάξουν τις δικές τους τηλεπικοινωνιακές διαδρομές στην άμμο!

 

«Διάλεξε την αγαπημένη σου διαδρομή» (Μουσειοπαιδαγωγική δράση για γονείς και παιδιά 8-16 ετών)

Τέσσερις 25’ διαφορετικές διαδρομές, όπως η ψηφιακή, η εικαστική, η ιστορική ή μία διαδρομή από την πυρσεία  στο… smartphone, σας περιμένουν για να τις χαράξετε μέσα στο μουσειακό χώρο, εμπνεόμενοι από τα δίκτυα των τηλεπικοινωνιών, βλέποντας το μουσείο… αλλιώς!

 

«Και όμως κινείται…» (Σχολικές ομάδες)

 

Μια πρωτότυπη θεατρική παράσταση που με τη βοήθεια της Commedia dell’ arte και τριών «εξωγήινων» από έναν μακρινό πλανήτη, παρουσιάζει όλη την ιστορία των τηλεπικοινωνιών!

 

«Ο γύρος των μουσείων του κόσμου σε 80 λεπτά»  (Εικαστικό εργαστήρι για μεγαλύτερες ηλικίες και παιδιά 5-13 ετών)

 

 

Οι Θεματικές του Μουσείου Τηλεπικοινωνιών:

 

Αρχαία Ελλάδα: στον εκθεσιακό χώρο της προηλεκτρικής περιόδου, παρουσιάζονται με διαδραστικό τρόπο οι επινοήσεις και εφευρέσεις των αρχαίων Ελλήνων για τους τρόπους επικοινωνίας με βασικά μέσα τον ήχο και τη φωτιά. Επίσης, παρουσιάζονται τηλεπικοινωνιακές εφευρέσεις της Βυζαντινής περιόδου.

Ηλεκτρισμός: Εκθεσιακός χώρος με το χρονολόγιο των εφευρετών που σχετίζονται με τον ηλεκτρισμό και τις σχετικές με αυτόν εφευρέσεις. Παρουσιάζονται οι τρεις μεγάλοι εφευρέτες: Mορς, Μπέλ, Μαρκόνι.

Τηλεγραφία: Εκτίθενται αυθεντικά μοναδικά και σπάνια τηλεγραφήματα, αλλά και σχετικός εξοπλισμός (π.χ. αυθεντικό ποδήλατο τηλεγραφητή, τραπέζι τηλεγραφημάτων). Καλωδιακό πλοίο «Θαλής ο Μιλήσιος»

 

Παρουσιάζεται μοντέλο μινιατούρα του καλωδιακού πλοίου «Θαλής ο Μιλήσιος» και το εσωτερικό ενός βαθυσκάφους, με μέρη από ηλεκτρονικά όργανα τεχνολογίας.

 

 

mouseio-ote-2.jpg

 

 

Αλήθεια, πόσα μουσεία πιστεύετε πως μπορείτε να επισκεφτείτε σε 80 λεπτά; Με τη βοήθεια των tablets του μουσείου, θα προσπαθήσετε όχι μόνο να επισκεφτείτε αμέτρητες ψηφιακές συλλογές των μουσείων του κόσμου, αλλά και να δημιουργήσετε το δικό σας κολάζ από τα εκθέματα που θα διαλέξετε!

 

Είστε έτοιμοι να ζήσετε και να γιορτάσετε την εμπειρία της επικοινωνίας με τη δύναμη της τεχνολογίας;

 

Παράλληλα σε όλη την Ελλάδα από 12 Μαΐου έως 20 Ιουνίου θα πραγματοποιηθούν από μουσεία και άλλους πολιτιστικούς φορείς εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα και άλλες εκδηλώσεις που θα περιληφθούν σε ειδικό έντυπο που θα εκδώσει το Ελληνικό Τμήμα του ICOM.