Ο Olivier de Sagazan έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα με το εμβληματικό Transfiguration!

Ο Olivier de Sagazan έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα με το εμβληματικό Transfiguration!

"Με αφήνει κατάπληκτο το πόσο φυσιολογικό, ακόμη και ασήμαντο, θεωρούν οι άνθρωποι το γεγονός ότι είναι ζωντανοί", Olivier de Sagazan.

 

Ο αυτοαποκαλούμενος "ζωγράφος, γλύπτης, καλλιτέχνης, ο οποίος είναι συνεχώς ανήσυχος αλλά ενθουσιάζεται από το ότι είναι" εκεί "χωρίς καμία κατανόηση ..." Ο Olivier de Sagazan είναι ένας φιλοσοφικός καλλιτέχνης που εμπνέεται από την Αφρική, όπου γεννήθηκε, διοργανώνοντας παραστάσεις τρομακτικών χορών που αντικατοπτρίζουν τη συνεχή του ανησυχία για το νόημα της ζωής.

 

 

2773b943193700b9ae3399e2a0f56884.jpg

 

 

Στην performance “Transfiguration”- Μεταμόρφωση, μπορούμε να δούμε διάφορες επιρροές: tribal art (φυλετική τέχνη), σαμανισμό, μια αναζήτηση μιας «πρωτότυπης» μορφής επικοινωνίας, από τη σχέση ανάμεσα στη γη και τα στοιχεία, με τον τρόπο που και οι δύο ξεπερνούν τα λόγια, και ότι είναι και τα δύο ένα είδος «σωματικής δημιουργίας».

 

Στο “Transfiguration” βλέπουμε μια παράσταση βασισμένη σε ένα κρανίο που διαμορφώθηκε στη γη και στη λάσπη, υπήρχε η ιδέα να δώσουμε πίσω τα λόγια στα χέρια, καλύπτοντας το πρόσωπο. Αυτό το έργο, το οποίο έκανα χωρίς να χρησιμοποιήσω το όραμά μου, συνδέεται με πολυάριθμες τελετές έναρξης στις οποίες ο σαμάνος βάζει κάποιον σε έκσταση, όταν γίνονται σχεδόν τυφλοί, μια ασυνείδητη οντότητα, ένα μέσο μέσω του οποίου μπορεί να επικοινωνήσει ο ζωντανός και ο πνευματικός κόσμος.

 

Το Transfiguration αφηγείται την ιστορία της ανεκπλήρωτης επιθυμίας του ζωγράφου και γλύπτη να εμφυσήσει ζωή στο δημιούργημά του. Σε μια χειρονομία απελπισίας, καλύπτει με πηλό το κεφάλι του, σκεπάζοντας τον εαυτό του με το υλικό αυτό, εξαλείφοντας την ταυτότητά του, μεταμορφωνόμενος σε ζωντανό έργο τέχνης. Το υλικό όμως τον τυφλώνει και τον αναγκάζει να στρέψει το βλέμμα βαθιά μέσα του.

 

 

olivier-de-sagazan-39-1.jpg

 

Ο Sagazan αλλάζει ταυτότητες επί σκηνής – από άνθρωπος σε ζώο και από ζώο σε διάφορα υβριδικά πλάσματα. Διαπερνά, αφαιρεί και ξετυλίγει τα στρώματα του πηλού από το πρόσωπό του, σε μια αγωνιώδη αναζήτηση νέας ουσίας και μορφής.  Παράλληλα, ανασημασιοδοτεί την έννοια της ζωής, προσφέροντας μια συναρπαστική, ενοχλητική αλλά και συγκινητική ματιά σε μια εναλλακτική αντίληψη του εαυτού, απελευθερωμένου από αναστολές.

 

Με το εμβληματικό έργο Transfiguration, ο Οlivier de Sagazan κάνει την πρώτη του εμφάνιση στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του 24ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας. Το Transfiguration θα παρουσιαστεί στο Στούντιο του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας στις 14 Ιουλίου, στις 20.00.